2007. november 5., hétfő

7. hét: OpenSocial, Facebook vs Google, új Gmail, identitások a szociális hálókon

Ezen a héten olyan termés szakadt a nyakunkba, hogy két jó nagy monitort is meg lehet velük tölteni. Nem is vesztegetem az időt, haladok sorban.

A Google social networking fejlesztése Maka-maka kódnéven fut. Leginkább a sikertelen Facebook licitre adott válaszként értékelik a blogoszférában. Hasonlóról van ugyanis szó, amivel a Facebook "történelmet írt" - API-ról. Egyelőre valószínűleg csak az Orkutot fogja elérni a hálózat, de elvileg a cél, hogy minél több szolgáltatáshoz tartozó adatok feldolgozhatók legyenek az API-kra fejlesztett mashupokkal. Ez, ha nem csak a szociális hálónak tervezett Orkutot, hanem az iGoogel-t, Gmailt, Google Calendart is magába fogja foglalni, képzelhetjük a személyiségi jogok miatti felháborodást. A Maka-maka startja egyébként késik, többek között azért is, mert mint programozási feladvány is kifejezetten kemény diónak bizonyult.

Ezután egy Indexes cikkre érkezett reakciót olvashatunk, hogy vajon akkor tényleg olyan rossz-e az új Ubuntu Linux, vagy talán túlságosan Windows-szemszögből íródott a szóbanforgó cikk. Kinek a pap.

Mi minden van - miért pont ez ne lenne: Porontyblogok. Valóban, ha az ember nem akarja mind az ötven családtagját és kétszáz ismerősét egyenként ellátni információval az új gyermek fejlődésének üteméről, mi sem egyszerűbb. Azért jobban örülök, hogy nekem még kiskönyvem volt.

Az év elején került a blog-tudatba hogy van egy hölgy aki Venn-diagrammokkal és egyenletekkel rajzolja le a gondolatait, a körülötte lévő világot: blogban, hol máshol. Nos, nemsokára könyvben is megjelenik.

API, API: már a Pownce-nak is van, ami egy Twitterhez, és a Google által nemrég felvásárolt Jaikuhoz hasonló microblogging szolgáltatás. Azonban a statisztikák szerint későn érkezett: a Twitter viszi a pálmákat, a júliusban tapasztalható meredek látogatószám-emelkedés ugyanolyan meredek süllyedést mutat.

Facebook, Facebook: egy piacelemző szerint a Facebook nem hogy a Microsoft által az 1,6%-ért adott ár felszorzásával számolható ki, hanem a sütikben rejlik. A Facebook cookie-kal történi felhasználóazonosítása ugyanis lehetőséget teremt olyan ad-targetingre, ami a felhasználó saját bevallott érdeklődését veszi alapul. Szerinte ez így tehát nem 15, hanem 100 millió dollár.

API (egy darab) - lehet ez a jövő? A Google kezdeményezését máris a Web 3.0 alapkövének tekintik. Valóban lehet abban valami, ha szolgáltatások között működő, egységesített API-t használnak - pl. a szociális hálók. OpenSocial: sok szolgáltatás + egy fejlesztői környezet = sok jó alkalmazás. Az imént említett Maka-makával ez egy elég kemény kombó. Még jó, hogy jövőre 2008-at írunk, 1984 már elmúlt (reméljük tényleg).

Megújult az IndaFotó - megérkezett az 1.5-ös verzió. Első blikkre letisztultabb felület, de még fontosabb, hogy a képeik életéről a feltöltőjük részletesen tájékozódhat, valamint több indót rendelhetnek hozzájuk, mint eddig. Beágyazni is könnyebb lesz máshol. A fejlesztés pedig folytatódik.

Nos, már van olyan is hogy pecás közösségi site. A szolgáltatásai még fejleszthetők, bár szerintem Hírbehozó ötleteire egy pecás csak legyintene. Webisztánt szerkeszteni, halat fogni: különböző életformák.

A Mahalo egy "emberi erővel működő keresőmotor", ami valamilyen úton-módon összegyűjtött, ellenőrzött és állítólag csak és kizárólag jó linkek gyűjteménye. Ha mégse találna valamit, azért odarakja a Google találatokat. Mindenesetre most új szolgáltatása lesz, egy video blog, a Mahalo Daily amiben ki tudja még mi lesz benne, mindenesetre a műsorvezető, Veronica Belmont igencsak cuki.

Esett már szó ma a Google-ről nem is kevés, no hát nemrég a Gmail felülete is megújult, még ha nem is nagyon. Úgy tűnik, a változás a fenti két bejegyzés vonala mentén, vagyis a nagy-Google-szociális-háló megvalósulásának irányába mutat. A kapcsolatok kezelése változott alapvetően. Ami viszont nagyszerű (és végre már!) hogy mostmár IMAP-on keresztül elérhetjük Gmail-es postafiókunkat.

Érdekes - és majd még visszatérő - téma a szociális hálókon a virtuális és valós identitás kérdése. Jon Swift bloggert azért törölték a Facebookról, mert nem a valódi nevét adta meg, hanem ezt a nicket, amin ismerik. Fura eljárás. Meg is lett a felháborodás.

Minőségi tartalmat vegyenek! Adjanak! Fizetünk! - Mondja a Brijt nevű új híraggregáló site. 5 dollárért megveszik hosszú (és természetesen minőségi) cikkek 100 szavas összefoglalóját. Így első pillantásra valakinek erre rá fog menni a gatyája.

Új hír volt vasárnap, hogy a 100 millió lakosú MySpace is csatlakozott a Google féle OpenSocialhoz, így szinte minden sikeres közösségépítő site benne van már a kalapban (pl. Orkut, LinkedIn, HI5) , kivéve a Facebookot. Ez bizony döntő körülménynek tűnik a mérleg nyelve kérdését illetően. Ami pedig a távoli jövő fele mutat.

Meglepetés: történik valami új is az iWIW háza táján? Egy pletykra járja, hogy haladva a korral, nemsokára lehet majd közösségi felhasználókat is regisztrálni, péládul intézményeket, cégeket, rajongói klubokat. A hír meg nem erősített, de valóban időszerű lenne. A furcsa vágányokon közlekedő myVIP-ben ez a lehetőség már talán indulása, de mindenesetre jó ideje elérhető.

Hétfő délután érkezett a hír, hogy úgy tűnik, gondolkodnak a fejesek a Microsoft egyeduralom megszüntetésén a magyar oktatási intézményekben. Ambár a hír üdvözlése közben megállt egy integető kéz, és felrémlett előtte egy hosszú kínkeserves átállás rémképe. Egyébként szeptember elején bukta el a Microsoft az OOXML szabvány ISO-sítását, többek között mert Microsoft-függő a dolog, ami röghöz köt.

Végül: állítólag ismét a Webisztán nyerte a hírversenyt, ma délután 5 után pár perccel számolt be, valamennyivel a New York Times előtt, hogy mi is lesz az a Google Phone. Hát: platform. Több telefongyártó is csatlakozott már: egységes operációs rendszer, funkciók és mobilalkalmazások, Android néven, természetesen egységes fejlesztői felülettel. A kommentelők is nehezen képzelik el a dolgot, vannak örvendezők de borúlátok is. Tényleg kérdés, egészséges-e ez a Google, Google, Google...

Nincsenek megjegyzések: