2007. november 18., vasárnap

9. hét: Android SDK, Facebook Hungary, Firefox 3

Ezen a héten: megjelent a Google Androidjának fejlesztőkörnyezete, magyarok a Facebookon, iWiW a fejlődés útján, social network fejlődési trendek, csúszó Firefox 3 és még sok más.

Közleményt adott ki a renőrség hétfőn a múltheti szerverlefoglalásokról. Ebből kiderül, hogy alapvetően fizetős (feltehetőleg FTP) szolgáltatások voltak a célkeresztben. Az okozott vagyoni hátrányt 200 millió forintra tették. Később egy nyomozó is nyilatkozott. Megtudtuk, hogy egyszerre 6 helyszínen volt rendőri akció, 30 számítógépet foglaltak le, 3 embert gyanúsítanak. Elvileg a kiszabható büntetés akár 5 év szabadságvesztés is lehet, de ilyen ügyben eddig csak pénzbírságra volt precedens.

Sergey Brin Google-alapító vezeti fel azt a videót, melyben az Android SDK, vagyis Software Development Kit megjelenéséről értesülünk. Sergey Brin nem lacafacáz: kemény pénzekről beszél, melyek a legjobb Androidra készülő programok készítői markát ütik majd - 25 ezer és 275 ezer dollár közötti összegekről van szó. Ropogós motiváció a jó, innovatív Android programok készítésére.

Hogy kerül a magyar a Facebook-ra? Meghívóval, a türelmetlenebb kalandvágyók maguk regisztrálnak. Jelenleg a Hungary hálózaton kicsit több mint 20 ezer ember van. Az oldal használatához elengedhetetlen az angol nyelvtudás, bár állítólag már készítenek lokalizált verziókat, magyar fordításról még nincs hír. A lehetséges felhasználók köre így elég szűk. Azonban amit a Facebook nyújt, valóban túlmutat az iWiW-szerű online telefonkönyvek szolgáltatásain. A több száz profiloldalba illeszthető minialkalmazással olyan interaktív teret építhetünk, ahol információkat oszthatunk meg ismerőseinkkel, kezdve attól hogy hol jártunk már a világban (Google Maps), hogy milyen zenéket szeretünk (Last.fm), miket olvasunk (Twitter, del.icio.us), megoszthatjuk filmes preferenciáinkat, és kevésbé hasznos de annál mókásabb dolgokat is tehetünk, pl vámpírokat gyilkolhatunk, autóversenyezhetünk, meghívhatjuk egy virtuális sörre a haverunkat vagy vehetünk egy virtuális plüsteknőst a barátnőnknek. Alkalmazásokat sokan készítenek, számuk egyre növekszik, akárcsak a Facebook felhasználók száma. Honosításokkal pedig a potenciális tagok száma megsokszorozódhat.

Hogyan veheti fel a versenyt a Google meg a Yahoo a Facebookal? Hozzávalók: egy profiloldal per felhasználó, egy címlista átalakítva kapcsolati listává. A mailboxunkból könnyenközösségi életünk központja lehet.

Az iWiW is tett mostmár egy valódi lépést, hogy a kor kívánalmainak megfelelő szolgáltatással legyen valóban Magyarország legnagyobb közösségi site-ja. A már beharangozott közösségek támogatása lenne ez a lépés. Cégek pénzért (30 Ft/ismerős), nonprofit szervezetek ingyen regisztrálhatnak és tehetnek szert ismerősökre. Kb négy nap alatt 7 azaz hét darab közösségre futotta - az ötlet még nem futott be. Van még hova fejlődni, de amennyiben ez működni fog, a fejlődés elindult.

Melyik az az oldal, amelyik még a Facebooknál is nagyobb növekedést produkált az elmúlt egy éveben? Ez a LinkedIn, az online karrierépítő site. Itt a felhasználók aktív keresők, hirdetési szempontból a legértékesebb réteg. Munkahelyeik szerint kapcsolódnak össze, ami felthetően értékesebb információ, mint a MySpace-es zenei szubkultúrák szerinti tagozódás. A MySpace szinte már nem bővül, a Facebook lassan fejlődik, de a LinkedIn majdnem megduplázta felhasználó számát egy év alatt.

Oktatók vélményezése? A briteknél már ez is Web 2.0-ás alapon működik. A RateMyTeacher oldalon több mint 7500 brit tanintézmény 170 ezernél is több tanáráról olvashatunk értékelést segítőkészség/felkészültség dimenziókban, és szöveges kommentek formájában is. Ezért a pedagógus-szakszervezetek már kevésbé vannak oda: a tanárok tekintélyét féltik. Bár az értékelések 70% állítólag pozitív.

A HVG kiadásában jelent meg a Wikinómia című könyv - a Wiki-kultúráról. Furcsa forma a papír egy ilyen témájú könyvnek. Bár igaz az is, még nem szokás könyv hosszúságú szövegeket gépen olvasni, és talán a célközönséget éppen azok az emberek alkotják, akik kevésbé mozognak otthonosan a 2.0-ák világában.

Csúszik a Firefox 3. A múlthéten megjelent első bétában több mint 700 kritikus hibát találtak, és amíg ezek (és a késöbbiekben felfedezésre kerülők) nincsenek kijavítva, nem jelenhet meg a rókás böngésző 3-as verziója. A minőség mindenek előtt, mondta a Firefox fejlesztési vezetője, de azért nem biztos, hogy vészes lesz a csúszás: minden eddiginél több önkéntes programozó dolgozik az új verzión.

Nincsenek megjegyzések: