2007. november 25., vasárnap

10. hét: Facebook appok, Google Books, neonomádok

Ezen a héten öt postban ismerkedhetünk meg a Facebook nyílt API-jának köszönhető milliom kisalkalmazásból párral, olvashatunk a Google Books felületének magyarításáról, meg arról is, kik azok a neonomádok.

A Facebookot természetesen össze lehet drótozni a Last.fm-el, így megjelenhet a profiloldalunkon, milyen zenéket szoktunk hallgatni. Van olyan játék, ahol vaktérképen kell elhelyeni a városokat, ebből jön ki a Traveller IQ-nk. Azután olyan is van, melyben bejelölgethetjük - Google Maps felületen - hogy hol jártunk már a világban.

Összemérhetjük filmizlésünket is a barátainkkal. Értékelhetjük a filmeket, és az ismerőseink értékelését is megnézhetjük. Kő papír ollózhatunk bárkivel a világon (akinél fent van az alkalmazás), és online Texas Hold'emezhetünk facebookos barátainkkal.

A sok információból, amit ismerőseink megadtak magukról, csudaszép grafikonokat rajzol a Socialistics alkalmazás, és megtudhatjuk, a Facebook szerint ki áll legközelebb hozzánk. Feedeket is kirakhatunk a profiloldalunkra a Feedheads-el, ugyanígy a del.icio.us linkjeinket is. Valamint van egy program, ami erre az egyszerű kérdésre keresi választ a Facebook felhasználók segítségével: sí vagy snowboard.

Vannak magyar vonatkozású alkalmazások is: az IndaFotós képeinket is meg tudjuk jeleníteni a Facebookon. A TurulCsiriphez - ami tkp. a magyar Twitter - is készült minialkalmazás, csiripeink így a profiloldalunkon is megjelennek.

Az iWiW-et is beledrótozhatjuk a Facebookba: tulajdonképpen megtudhatjuk, hogy akit ismerünk Facebookon, azt ismerjük-e iWiW-en. Valamint van egy alkalmazás, amivel az összes iWiW-es kontaktunk e-mail címét ki tudjuk nyerni egy kattintással, és meghívhatjuk őket a Facebookra.

Vissza a web rögvalóságába, a postok szépen sorban való tárgyalására. A két hete esett torrentrazziával foglalkozott kicsit a média, például az m1 szólás szabadságában elég hosszan beszéltek róla, illetve a hozzá szervesen kapcsolódó szerzői jogi kérdésről (a felvétel elérhető torrenten). A Tilos Rádión volt róla szó, még Tóta W. is írt róla a blogjában.

A Google Books segítségével könyvek szövegébenben kereshetünk. A könyv szövegét (szkennelt verzióját és a felismertetett szöveget) a Google tárolja, keresésünkre előnézeti képet kapunk, illetve lehetőséget, hogy a könyvet online megvegyük a kiadójánál. A magyar partnerprogram most veszi kezdetét, az oldal felületét is magyarították, kérdés, harapni fognak-e a kiadók a kínálkozó alkalomra vagy sem.

Szerdán írodott egy post, hogy a Google Maps útvonaltervezőjében nem jelennek meg utak, utcák. Csütörtökre a hibát ki is javították.

A neonomádok a WiFivel felszerelt kávézóban laptopon dolgozó emberek. Valószínüleg először tavaly figyeltek fel a jelenségre, Amerikában. Abban blogbejegyzésben "neo-beduinnak" nevezte a szerző a vándor laptop-embereket. Azóta már többek között a BBC is foglalkozott a jelenséggel. Nemrég magyar blog is indult a témában.

Nincsenek megjegyzések: