2007. december 2., vasárnap

11. hét: KreditVadász, Google Maps

Ezen a héten: Google Maps újdonságok, egy új magyar startup, a KreditVadász, még egy kis Facebook, még egy kis Twitter és értesülések a leendő Google tárhelyről.

A KreditVadász létrejöttének egyik oka, hogy a magyar felsőoktatásban használt tanulmányi rendszerek (ETR, Neptun, ETR CooSpace) nem kínálnak olyan szolgáltatásokat, melyeknek szükségessége azért sok hallgató, és némely oktató fejében sokszor megfordul. Persze erre aztán létrejönnek szükségmegoldások, levlisták, e-mail accountok, de ezek a bizonyos feladatokra kíváló megoldások elszigeteltek. A KreditVadász az összes magyar felsőoktatási intézményt kapcsolná össze méghozzá a tartalmat gazdagító hallgatók által. Ami kulcsfontosságú lehet: össze tudnának kapcsolódni egy jól konstruált virtuális térben különböző egyetemek azonos szakra járó hallgatói: ennek szükségessége és hozadéka nagy, de virtuális felület ezidáig erre nem állt rendelkezsére. Jegyzetmegosztás, chat, naptár, feedek: a (természetesen még) bétaverziós startup sikere csak azon múlik, lesz-e aki használja. Hogy fejlődjön az oldal, írtam is nekik egy levelet, hogy fontos volna, hogy több szakomat is be tudjam jelölni (jelenleg csak egyet lehet), illetve hogy az azonos szakon, de más intézményben tanuló hallgatók valahogy könnyedebben kapcsolatba tudjanak lépni (ugyan oda tudok navigálni, de hát az minimum 3 kattintás, és mint tudjuk, egy is sok...) - remélem, meghallgatásra találok.

Vissza a Facebookra - a 6. minialkalmazásokkal foglalkozó post 3 kis appot emelt ki: kiírhatjuk az oldalunkra, hogy milyen sorozatokat nézünk, így talán ha már filmekben egymásra találtunk (ez a Flixster mókás Movie Compatibility Testje, mely képes meglepő eredményekkel szolgálni), sorozatokkal is megtehetjük - bár itt nem mérhetjük össze magunkat, csak az iLike miniapphoz hasonolóan listába szedhetjük kedvenceinket. Van egy új magyar app, a Buli infó nevet viseli, még fejlesztés alatt van, de talán van benne potenciál (ki volt ott a bulin, képgalériák), talán a következő bulink alkalmával oda is fogom biggyeszteni az eseményt. Végül: Compare people. Két ismerősöd közül kell választhatsz, kivel randiznál szívesebben, kivel házasodnál össze szívesebben - social network addictok kedvence...

A Wall Street Journal írt arról, hogy a Google hamarosan megjelenik az online tárhely - avagy WebOS - piacon is. A Webisztán fejtegetése arról szól, hogy ez egyrészt várható volt - Gmail, Docs, stb - másrészt meg arról, hogy tárhely szolgáltatások ezrével vannak már a neten. Ez persze nem teszi szükségtelenne hogy a Google-nek is legyen egy ilyenje, hiszen biztos ki tudnak belőle hozni olyan dolgokat - tekintve, hogy a kedves user Gmailen levelezik, Docsban szövegszerkeszt, Readerben feedolvas, Bloggeren blogol - amit eddig máshol nem érhettünk el, azonban se a WebOS, se az online tárhely nem az az ügy jelenleg, ami átértelmezi a felhasználói szokásokat.

A helyszínelők (CSI) sorozat egyik részében Twitter accountok mentén folyik a nyomozás. Talán a legizgalmasabb számunkra jelenleg az, hogy az ezt szemléltető, a sorozatból kivágott részletet máris eltávolították a Youtube-ról (a post 6 napos), nyilván szerzői jogi aggályok miatt.

Google Maps újdonságok. 1: Már domborzatot is nézhetünk, bicikli- és teljesítménytúrázóknak (meg mindenféle kirándulóknak) kifejezetten hasznos újdonság. Nincs Mátra térképed? Print Screen... 2: A Google Maps mobilverzióján állítólag ha megnyomjuk a 0-ás gombot, megmondja hol vagyunk. 3: Feltehetünk mindenféle tartalmakat a térképre, és ezt - ez az újdonság - közösségileg is művelhetjük, és persze meg is oszthatjuk. 4: Fentvannak a BKV megállók. Ezt már csak egy jó kis BKV útvonaltervezővel kéne megtoldani.

Végül sok-sok olvasnivaló. A Facebook megkérdőjelezhető adatgyűjtéséről, e-mail rendezésről, a spamok végéről, a reklámozás Web 2.0-ás megközelítéséről (kifejezetten mókás Microsoft videóval), és még sok érdekességről.

Nincsenek megjegyzések: