2007. október 28., vasárnap

6. hét: Percről percre, Facebook, Opera, politikablogok

Ezen a héten öt bejegyzéssel gazdagodott a Webisztán. Olvastunk az Indexről ismert Percről percre tudósítások történetéről, a Facebook eladásáról, az Opera böngésző jövőjéről, közösségi időjóslásról és egy új blogról, ami politikai is meg nem is.

Uj Péter emlékezése szerint az Index, vagyis anno az Internetto csinált először Percről percre tudósítást. Rövid hírek egy éppen zajló eseményről pár mondatban, időponthoz kötve. A kommentelők már nem annyira biztosak abban, hogy ez valóban egy Index-találmány lenne. Mindenesetre a lényeg, hogy mikor a post készült, még nem volt RSS feed ezekhez a bejegyzésekhez. Azóta lett, de még ezt megelőzően egy lelkes ember még twitterre is felküldte ezeket a bejegyzéseket.

Ezután: eladták a Facebook 1,6%-át, és állítólag a Google meg a Microsoft is nagyon megvennette volna, végül a Microsoft lett a befutó. Sokan kezdtek gondolkodni eztuán szerte a neten, hogy miért vette meg a Microsoft, és miért nem a Google. A Facebook 50 millió felhasználója szép adag, és a jól működő közösségi szolgáltatások meg nagy sansszal az aranytojásos tyúk esetei. De tény: a Google-nek van Orkutja, a Microsoftnak - hát, valami Live izéje. De mint az az 1,6%-ból is látszik, ez nem felvásárlás, inkább partneri viszony. Meg a pénz állítólag nem jött rosszul az esedékes fejlesztésekhez. Sokan számítanak arra is, hogy a Microsoft elkezd komolyan foglalkozni az online hirdetésekkel. Sokan meg szkeptikusak, hogy amihez hozzányúlnak. Talán a legbölcsebb azonban ennyit mondani: meglátjuk.

Opera Link: egy szolgáltatás, mellyel összekapcsolhatjuk Opera Mini mobilos szoftverünket az asztali gépen futó Operánkkal. History, bookmark: közösködik a két böngésző. Sok kommentelő felhívta azonban a figyelmet, hogy persze van del-icio-us meg Google Bookmarks. Tulajdonképpen ez is egy ilyen szolgáltatás, csak szoftverekbe integrálva. És nem is rossz ötlet. Az operás arcok valahogy tényleg értik a dolgukat. Kár hogy nem használják többen a szoftvereiket, de azért igazuk van a kommentelőknek: feltámasztani azért nem kell. Él az. Csak kevesen tudják, mi a jó. Ezáltal aztán persze nem is annyira jó a jó. (Értsd: mivel nem használják sokan az Operát, nem is fejlesztenek "alá", nem figyelnek a weboldalak Operával való kompatibilitására.)

Cumul.us: ötletes név, nem lenne rossz szolgáltatás. Sajnos mióta a post megjelent, az oldal "coming soon" (fura, mert volt screenshot is). Mindenesetre több forrásból gyűjtené az előrejelzéseket, azután a felhasználók értékelhetnék a "beválást". Nem bánnám ha tudnám, akkor most melyik előrejelzésnek higyjek. Reméljük, hamarosan valóban beindul.

És kivételesen most nem egy politikus indított blogot, hanem egy valóban fontos társadalmi célt kommunikáló eszközt hoztak létre, a freeblogon indult el a Sz.É.P. blog, a Szűréssel az Életért Program blogja. A Miniszterelnöki Hivatal rendezésében zajlik a dolog, ami része az Új Magyarország programnak. Mindenféle szűrővizsgálatok népszerűsítése a cél, ezekhez kapcsolódó programok szervezése, a "tudatos beteg" kiművelése - nagy figyelemmel a betegjogra. A cél szép, az eszköz adott.

Nincsenek megjegyzések: